» 14 april 2021

  Olifant & Co  Op weg naar duurzame inzetbaarheid  'Het regent en het is erg druk op de weg. Met de radio en ruitenwissers vol aan, probeer ik langs de andere weggebruikers te slalommen. Ik ben laat en heb haast. Over tien minuten opent het vak-event over duurzame inzetbaarheid in Den Bosch. Ik heb me voor diverse interessante lezingen en workshops ingeschreven.

  Zo komt Jan Bommerez iets vertellen over ‘anders leren kijken’, volgens hem is duurzame inzetbaarheid meer dan het inzetten van instrumenten om de vitaliteit te stimuleren of betrokkenheid te vergroten. Helemaal mee eens! Er wordt uitleg gegeven over nieuwe manieren om werkstress te meten en ook delen sprekers hun inzichten over hoe die duurzame inzetbaarheid dan eruit moet zien. Ook is er aandacht voor de veranderende arbeidsmarkt. Zijn het inderdaad de technologische ontwikkelingen, de globalisering, flexibilisering en vergrijzing die de grootste veranderingen veroorzaken?

  Enkele jaren geleden waren we nog niet zo bezig met preventie en voorlichting op dit vlak. We moeten ( of mogen) echter met zijn allen steeds langer doorwerken. Dan is het zaak dat we gezond blijven, plezier hebben in wat we doen en werk doen wat bij ons past. Pas dan zijn we duurzaam inzetbaar, zoals dat zo mooi heet.

  Inmiddels ben ik de file ingereden en sta ik stil. Nee! Potverdorie, het gaat weer niet volgens planning vandaag. Ik mis de eerste lezing!

  En dan voel ik mijn gejaagdheid, de verkramping in mijn schouders. Gaat het verkeer sneller als ik me druk maak, of met stoom uit mijn oren achter het stuur zit? Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel en moet plotseling lachen als ik mezelf zie. ‘Hallo stresscoach,’ zeg ik tegen mezelf.

  Nog voordat het event begonnen is, heb ik het belangrijkste inzicht van vandaag alweer binnen. Duurzame inzetbaarheid begint bij jezelf. Wat zijn je valkuilen en wat werkt nou écht? Dat hoeft niet voor iedereen hetzelfde zijn. We weten het meestal allemaal wel, maar vergeten gewoon soms even stil te staan bij onszelf; aandacht geven aan jezelf, en aan wat jij nodig hebt. Daar hebben we teveel haast voor.

  De komende tijd ga ik mijn inzichten, ervaring en kennis met je delen via deze blogs. Ik geef je tips en tricks zodat we met zijn allen meer plezier hebben in alles wat we willen, kunnen en moeten.'