» 13 juli 2020

Vanaf 1 januari PMD-afval aan de weg

Redactie | 29-12-2015
PARKSTAD - Vanaf 1 januari 2016 mogen metalen verpakkingen, zoals blik en aluminiumfolie, en drankkartons bij het plastic afval. We noemen het afval dan PMD-afval. PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metaal verpakkingen en Drankkartons.

Met de komst van PMD-afval kunnen we volgens Rd4 besparen op onze afvalkosten. 'U heeft hierdoor minder restafval en hoeft de container minder vaak aan de straat te zetten', aldus Rd4. Het aanbieden van PMD-afval is gratis. Inwoners van de Parkstad kunnen dus naast alle plastic tassen, flessen, potjes, enzovoorts dus ook alle lege melk- en zuivelpakken, blikjes frisdrank, scheerschuim- en haarlakbussen, siroopflessen, sappakken en conservenblikken via het PMD-afval gratis aanbieden.

Rd4: 'PMD-afval wordt na inzameling gescheiden en door gespecialiseerde bedrijven gerecycled.' Zo zouden kostbare en schaarse grondstoffen behouden blijven en kunnen er weer nieuwe verpakkingen of producten van worden gemaakt.

Rd4 kondigt aan dat er eens per 4 weken wordt ingezameld in Brunssum, Eijsden-Margraten, Heerlen, Kerkrade, Nuth, Onderbanken, Simpelveld, Vaals en Voerendaal. Bij veel appartementencomplexen en flatgebouwen wordt PMD-afval eens per 2 weken opgehaald in verband met gebrek aan stallingsruimte. In de gemeente Landgraaf start Rd4 in 2016 een proef met de inzameling van PMD-afval eens per twee weken. Op de Rd4-afvalkalender staan de inzameldagen vermeld. PMD-afval ook gratis ingeleverd worden op de Rd4-milieuparken.

PMD-afval kan worden aabgeboden in Plastic Heroeszakken. In de loop van 2016 worden deze vervangen door PMD-zakken, die qua opdruk zullen verschillen van de Plastic Heroeszakken.

De zakken worden zoals gebruikelijk vanaf 8 uur ‘s ochtends opgehaald. Rd4 vraagt de zakken niet de avond ervoor buiten te zetten in verband met aanvreten door knaagdieren, katten enz. Om wegwaaien te voorkomen kunt u de zakken eventueel aan elkaar vastmaken. Hang ze in ieder geval niet aan de ondergrondse containers, dit hindert het ledigen van deze containers enorm.
« Terug