» 06 maart 2021

Cultura Nova 2016: indrukwekkend, confronterend, opzwepend


Redactie | 06-09-2016


HEERLEN - De 26ste editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova is inmiddels feestelijk afgesloten. Tussen vrijdag 26 augustus en zondag 4 september 2016 heeft het festival ruim 50.500 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten getrokken.
Heerlen24 maakt de balans op met festivalmanager Fiedel van der Hijden:

'Tien dagen lang bracht Cultura Nova jong en oud in beweging met indrukwekkend circustheater, zintuigelijke performances, confronterend toneel en opzwepende optredens. Het was een indrukwekkende 26ste editie!', aldus de organisatie van het festival.

Hoe lang bent u nu bezig geweest met deze editie?

Fiedel van der Hijden: 'We zijn eigenlijk het hele jaar door voorstellingen en programma's aan het bekijken. Dit zit je ondertussen gewoon in de genen. Maar als het gaat om concrete voorbereidingen: zo'n drie maanden van te voren beginnen we met het inhuren van allerlei spullen en materiaal. Dan wordt intussen ook het team groter. Een paar weken voor het festival wordt het team nog groter. Tijdens hetr festival weknen er hier zo'n 100 mensen in dienst, en daarbij nog 200 vrijwilligers'

Is de belangstelling voor het festival stijgende? Er waren dit jaar toch minder bezoekers?

'Nee dat is helemaal niet zo. Vorig jaar tijdens het Jaar van de Mijnen hebben we een geweldig grote opening gehad en we hadden wat meer grote publiekstrekkers op ons programma. Daardoor waren er ook meer bezoekers.

Maar wat ziet u dan als uw missie? Kennelijk niet een zo druk mogelijk bezocht cultuurfeest organiseren?

'Oh ja, Cultura Nova mag natuurlijk best als een feest beleefd worden, maar het is wel degelijk de bedoeling cultuur in allerlei vormen - theater, muziek, film, beeldende kunst en theatercircus en mixen daarvan voor het voetlicht te brengen Onze missie is mensen in contact brengen met andere vormen van cultuur dan dat ze gewend zijn in het theater. We slagen er eigenlijk ook best in om alternatieve uitingen van kunst te mixen met heel toegankelijke vormen. Iedereen vindt wel iets van zijn gading'.

Waar gaat het met Cultura Nova de komende jaren naar toe?

'De toekomst van Cultura Nova? We willen nog graag wat stappen maken. Uietraard het programma-aanbod nog beter maken. En zeker ook nog meer internationale contacten aanhalen. We krijgen als Cultura Nova-organisatie een groot aantal verzoeken van gezelschappen om te co-produceren. Afgelopen editie hadden we 16 co-producties en 15 premieres en dat is best veel. Maar we willen nog veel internationaler gaan werken!'

Wat is het verschil met de eerste festivals begin jaren 90?

'Niet te vergelijken met die van nu! Zo was er bijvoorbeeld nog een voorstelling op de Brunssumerheide en wie moest plassen, moest maar tussen de boompjes gaan'.

De finale

'We hebben Cultura Nova afgesloten met een geweldig feest voor alle mensen die zich uit de naad hebben gewerkt om er ook dit jaar weer een succes van te maken. We gingen helemaal uit ons dak, lekker dansen en swingen! Een geweldige ontlading!'

2017

Cultura Nova 2017 vindt plaats van vrijdag 25 augustus t/m zondag 3 september 2017. Voor die tijd is er het hele theaterseizoen volop vernieuwend, experimenteel en avontuurlijk theater te zien bij Parkstad Limburg Theaters en andere partners van Cultura Nova. En in de kerstvakantie presenteert Cultura Nova de derde editie van het Jeugdtheaterfestival. In samenwerking met Parkstad Limburg Theaters zijn op donderdag 29 en vrijdag 30 december 2016 diverse jeugd- en familievoorstellingen te zien; onder meer Theater FroeFroe en de Kopergietery komen terug in Heerlen.
« Terug