» 20 april 2021

LIVEBLOG: Geluidstocht wordt toch stille tocht

Redactie | 16-01-2017
HEERLEN - Honderden mensen zijn zondagavond in de wijk Meezenbroek bijeengekomen om Tharukshan Selvam te herdenken. Om 19.00 uur verzamelden vele belangstellenden zich bij gemeenschapscentrum 't Leiehoes. Nabestaanden van de scholier, vertegenwoordigers van zijn school en burgemeester Ralf Krewinkel waren onder de deelnemers. Voorafgaand aan de tocht hielden vrienden en bekenden van Tharuksan toespraken om hem te herdenken. Eerst was het plan om er een 'herrietocht' van te maken. Maar op verzoek van de familie van de jongen werd besloten tijdens de tocht stil te blijven. Het lawaai werd beperkt tot één kort moment. De uitvaart van Tharukshan is maandag. De familie wil in besloten kring in alle rust afscheid van hem kunnen nemen en vraagt de pers niet naar de uitvaart te komen, liet de gemeente Heerlen zondagavond weten. De stille tocht werd live uitgezonden door onze collega's van L1. Uitzending gemist? Hieronder het volledige videoverslag...

Bijstand voor Grotius College

HEERLEN - Het Heerlense Grotius-college heeft hulpverleners ingeschakeld voor bijstand, meldt het ANP. De zelfdoding van de 15-jarige vmbo-leerling Tharukshan heeft grote impact op de school. Vooral in het begin van de week hebben leerlingen en docenten gebruikgemaakt van de door de school ingevlogen hulpverleners om hun verhaal te kunnen doen. Ook de vier klasgenoten van Tharukshan die op Facebook ervan worden beticht de jongen met pesterijen de dood in te hebben gedreven, kunnen van hun diensten gebruikmaken. Deze tieners zijn net als Schings, docenten en andere leerlingen bedreigd. De school heeft gisteren mede namens hen aangifte van bedreiging gedaan bij de politie . Die is een onderzoek gestart. Er werd ook met de dood gedreigd. Vanochtend vond op het Grotius College een besloten herdenking plaats voor Tharukshan.

Familie toch bij herdenking

De familie van Tharukshan Selvam was vrijdagochtend toch bij de herdenking van de jongen, die afgelopen zondag zelfmoord pleegde na aanhoudende pesterijen. De emotionele herdenkingsdienst vond plaats in het Grotiuscollege in Heerlen, waar de vijftienjarige jongen op school zat. Honderden leerlingen luisterden er naar liedjes, teksten en gedichten van medeleerlingen. Na afloop werden witte ballonnen met zelfbedachte teksten opgelaten.

Bussemaker en Dekker reageren

HEERLEN - "Kijk niet weg" bij misstanden als de pesterijen die een vijftienjarige Heerlense scholier afgelopen weekeinde tot zelfmoord zouden hebben gedreven. Die oproep heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs gedaan in het televisieprogramma Jinek. Een ander woord dan hartverscheurend is er eigenlijk niet voor de tragedie, zei haar staatssecretaris Sander Dekker eerder op de dag al op Facebook. Bedreigingen aan het adres van het Grotiuscollege of zijn leerlingen, die woensdag werden geuit, noemde Dekker onaanvaardbaar. Hij wenste alle betrokkenen veel sterkte.

Docenten en leerlingen Grotius bedreigd

HEERLEN - Docenten en leerlingen van Grotius College zijn bedreigd na de zelfmoord van Tharaukshan Selvam (15). De politie onderzoekt of aantijgingen strafbaar zijn. Welke bedreigingen zijn geuit, maakt de politie niet bekend. Wellicht wordt er meer duidelijk gegeven in een persconferentie die de gemeente en school vanavond om 19.00 uur organiseren.  Volgens een politiewoordvoerder wordt uit emotie van alles geroepen. Het condoleanceregister dat gisteren is geopend door de school wordt overstelpt met reacties uit het hele land. De politie kijkt of er grenzen overschreden worden bij de bedreigingen die zijn geuit, maar volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of dat ook daadwerkelijk is gebeurd.

Dinsdagavond bereikt ons het nieuws dat de 15-jarige Tharukshan zelfmoord heeft gepleegd omdat hij werd gepest. Hij wilde na de kerstvakantie niet terug naar school, zegt zijn familie tegen 1Limburg. Volgens de familie hebben de gemeente en de school te weinig gedaan om de jongen te helpen.  De jongen was volgens zijn zus vooral online het mikpunt van pesterijen, waarschijnlijk van medescholieren. Via anonieme accounts zouden er foto's zijn geplaatst onder zijn naam. Ook werd hij online uitgescholden. Zeven weken geleden ontdekte de familie na een eerste zelfmoordpoging dat de jongen gepest werd. Hij vertelde ook dat niemand met hem praatte op school, het Grotius College. Volgens zijn zussen hield hij zich thuis groot en sprak hij niet over de pesterijen. Hij leek blij en zei "dat we verdrietig zouden worden als hij het ons allemaal zou vertellen". 

Stille tocht 


Zondag a.s. wordt er een stille tocht voor Tharukshan Selvam, de 15-jarige jongen die zelfmoord pleegde omdat hij ernstig gepest werd, gehouden. Op het Grotius College waar Tharukshan op school zat, wordt vrijdag een herdenking gehouden. 
De stille tocht voor Tharukshan start zondag om 19:00 uur.


Reactie burgemeester Krewinkel


De dood van Tharukshan Selvam is een dramatische gebeurtenis die begrijpelijkerwijs veel losmaakt in de samenleving.
'Deze dramatische gebeurtenis heeft de volledige aandacht van onze burgemeester. Zijn eerste prioriteit ligt nu bij persoonlijke aandacht voor de familie,' aldus een persverklaring van de gemeente Heerlen.


Onderteken het condoleanceregister 

HEERLEN - Op memori.nl is een CONDOLEANCEREGISTER voor Tharaukshan Selvam aangemaakt.Familie reageert op FacebookReacties op Facebook via #Tharukshan
« Terug