» 09 maart 2021

Arriva: Meeste reizigers houden bus of trein

Redactie | 05-10-2016


HEERLEN - Vanaf 11 december gaat de nieuwe dienstregeling van Arriva voor Limburg in. Arriva Limburg zegt vooral in te zetten op méér en snellere verbindingen tussen de drukke bestemmingen. Volgens Arriva behoudt 95% van de huidige reizigers zijn bus en trein. Voor 5% van de reizigers is naar maatwerkoplossingen gezocht. Het Reizigersoverleg Limburg heeft in diverse media verklaard vertrouwen te hebben i n de dienstregeling van de nieuwe provinciale vervoerder. De belangrijkste wijzigingen per 11 december in Parkstad zijn als volgt:

Regio Heerlen/Kerkrade

Het OV-systeem in Parkstad kent naast Heerlen vier busknooppunten: Hoensbroek Akerstraat, Brunssum centrum, Kerkrade en het Parkstad Limburg Stadion. Tijdens de drukke uren rijdt op elke route vier keer per uur een bus naar de stations Heerlen en Kerkrade centrum. De buslijn 44 uit Aken gaat via Hogeschool Zuyd rijden. In de spitsuren krijgt Avantis een doorgaande verbinding vanaf het station in Heerlen. In de wijk Kerkrade-West blijft naast een hoogfrequente buslijn die via de Steenwegen rijdt een  specifieke wijk busdienst bestaan voor de wijken Heilust en Spekholzerheide. De wijk Gracht krijgt een snelle verbinding met het knooppunt Parkstad Limburg Stadion, met diverse overstapmogelijkheden en een scholierenlijn voor scholieren van de VMBO in Holz.

Vanuit Nuth – Hoensbroek - Brunssum komt er met lijn 56 een aansluiting op de stoptreinen van/naar Sittard. In Brunssum rijdt deze buslijn via het ziekenhuis en het centrum van Brunssum.
 

De buslijnen vanuit Sittard via Jabeek (lijn 36 ieder uur) en Merkelbeek (lijn 37 ieder uur) gaan in Brunssum samen in een buslijn van Brunssum via Heerlen en Parkstad Stadion naar Kerkrade (ieder kwartier). Schinveld wordt verbonden met Brunssum en Heerlen. (iedere 20 minuten).
 

Tussen Hoensbroek en Heerlen rijdt ieder kwartier een bus met een aansluiting in Heerlen op de Intercity van/naar Eindhoven. Deze buslijn rijdt na station Heerlen twee verschillende routes (via de Hogeschool Zuyd en het ziekenhuis en via de Heerlerbaan), dus krijgt ook twee lijnnummers (buslijn 21 en 24).
 

Tussen Nuth, Wijnandsrade en Voerendaal blijft op maandag tot en met zaterdag overdag een vaste buslijn rijden: lijn 28 die doorrijdt naar het centrum van Voerendaal. Hier is ook goede aansluiting op een schoollijn 652 naar Heerlen. ’s Avonds en op zondag rijdt hier een OV-lijntaxi.
 

Tussen station Voerendaal en de Zuyd Hogeschool rijdt de hele dag (van 7 tot 18 uur) een schoollijn 652, die ’s ochtends aansluit op iedere trein uit Maastricht en ’s middags op iedere trein naar Maastricht.
 

De bussen op de route Heerlen - Parkstad Limburg Stadion (lijn 20, 21) en Heerlen – Zuyd Hogeschool – Zuyderland Ziekenhuis - Parkstad Stadion (lijn 24, 40, 44, 58) rijden een hogere frequentie. Richting Voerendaal, Hulsberg en Meerssen rijdt ieder half uur een bus: lijn 52.
 

Er komt een buslijn via de ring van station Heerlen via Molenberg, Heerlerbaan, Parkstad Limburg Stadion, Gracht, Spekholzerheide, Snowworld, Landgraaf, Kakert en Meezenbroek naar station Heerlen (lijn 25 / 26 in twee richtingen) met goede aansluitingen en overstapmogelijkheden op Heerlen station en Parkstad Limburg Stadion.
 

Tussen Nijswiller, Bocholtz, Simpelveld en Parkstad Stadion rijdt ieder kwartier een bus in de drukste richting (lijn 21 en 24). Buiten de spits rijdt lijn 21 ieder half uur.
 

Tussen Heerlen – Voerendaal – Ubachsberg – Wijlre - Gulpen rijdt op maandag tot en met vrijdag ieder half uur lijn 55. Vanuit Valkenburg en Schin op Geul rijdt er ook ieder half uur een bus: lijn 56.
 

De buslijn tussen Ubach over Worms en Heerlen rijdt ieder kwartier via een snelle route. Buslijn 22 rijdt ieder half uur door naar de stadsschouwburg, Benzenraderweg en ziekenhuis Zuyderland. Lijn 23 rijdt alleen tot station Heerlen.
 

Lijn 20 biedt een snelle en frequente verbinding (ieder kwartier) tussen station Heerlen, Parkstad Stadion, Kerkrade West, busstation en centrum Kerkrade, station Kerkrade en Bleijerheide.
 

Buslijn 29 rijdt ieder half uur van Heerlen via Eygelshoven naar Kerkrade Busstation en splitst zich naar zowel Lückerheide (ieder uur) als Haanrade (ieder uur).
 

Tussen busstation Kerkrade en Herzogenrath gaat ieder uur lijn 27 rijden via het Charlemagne college Holz (aansluitend op de schooltijden). Deze buslijn gaat als pilot voor 1 jaar doorrijden via de wijken Heilust en Spekholzerheide naar Parkstad Stadion met aansluitingen in alle richtingen. Deze lijn wordt ’s avonds en op zondags gereden als een OV-lijntaxi.
 

Rimburg krijgt de beschikking over een OV-shuttle naar Ubach over Worms. Colmont kan van een OV-shuttle gebruik maken naar Ubachsberg.

Meer info op de website van Arriva Limburg

Wat vindt jij van de wijziginen per 11 december in het OV in het 045-gebied?

Laat het ons weten op twitter via hashtag #11december!

« Terug