» 04 maart 2021

Pleidooi voor behoud Royal

Redactie | 05-01-2016


HEERLEN - Met het voorstel om filmhuis De Spiegel de leegstaande Royal te laten betrekken legt het Heerlense College van B&W een goed onderbouwd en door deskundigen als economisch haalbaar bestempeld plan voor een volkstheater naast zich neer. Dat vinden initiatiefnemers Takens en Egberts die ruim een jaar na indiening van de eerste versie van hun uitgebreide ondernemingsplan op 15 december 2015 een telefoontje kregen met de mededeling dat het college de voorkeur geeft aan een invulling met het door de gemeente met een ton per jaar gesubsidieerde filmhuis dat momenteel in Schunck is gehuisvest en op jaarbasis voor ca. 7.000 bezoekers artfilms vertoont.

Volgens Takens en Egberts is de gemeente Heerlen van plan de zalen Rivoli en Maxim met de grond gelijk te maken en een grote fietsenstalling tegen de Royal aan te bouwen. Ook zou het balkon in twee dichte filmzaaltjes worden verdeeld, die bereikbaar worden via een glazen liftgebouw op het plein met een slurf naar de 1e etage. De foyer, Café Royal, zal uitsluitend door het filmhuis zelf worden geëxploiteerd als horecaruimte. De authentieke entree moet ook een horecaruimte worden waardoor de originele routing in het gebouw verdwijnt en elders worden nieuwe ingangen in de buitengevel gecreëerd.

Takens en Egberts vinden dat onzin. Er ligt immers een kant en klaar plan dat in een haalbare exploitatie van het gehele Royalcomplex voorziet zonder dat sloop en peperdure bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

Op petities.nl hebben Takens en Egverts een petitie geplaatst, die door door iedereen die de bioscoop in z'n oude vorm wil behouden, ondertekend kan worden. Deze is te vinden op: http://behoudderoyal.petities.nl/


« Terug