» 14 april 2021

'De kerstman roept niet voor niets ho ho'

Debby Kicken - Olifant&Co | 19-12-2016


Nog een paar dagen en dan staan de feestdagen voor de deur. Verheug jij je erop of schiet je in de stress? Deadlines die nog af moeten voor het einde van het jaar. Cadeautjes die nog gekocht moeten worden. Kaarten die nog de deur uit moeten. Oh ja, en wat zetten we op tafel? Zoveel keus, zoveel recepten! Als het goed is heb je je agenda al afgestemd met de rest van je familie zodat naast ouders, schoonouders ook tante Corrie bezocht kan worden. Beetje druk schema, maar ja, dat heb je met feestdagen..

Gaat het bij jou ook ongeveer zo? De Kerstman roept niet voor niets ‘Ho ho ho!’

Hij vroeg me dan ook zijn 5 kerst-antistress-tips met jullie te delen:

1.  Beetje laat met je cadeautjes? Voorkom parkeer- en winkelstress. De Kerstman begint zelf al met shoppen in september en kijkt dan rustig rond wat bij die persoon het beste past. Maar ook benadrukt hij dat het een feest is van waardering en liefde. Dit is niet in geld of kado’s uit te drukken. Oprechte aandacht of bijvoorbeeld een tegoedbon voor een handje hulp bij klusjes of administratie worden daarom vaak ook enorm gewaardeerd.

2.  De boom, de meesten hebben er al eentje opstaan. Een kunstboom voor degenen die graag puzzelen en niet van naaldjes houden. Een echte boom voor degenen die houden van dennengeur en stofzuigen. Maar wist je dat je ook je huis in kerstsfeer kunt brengen zonder meubels te verschuiven, vloekend lampjes te ontwarren of mopperen op je kat die de boom weer dreigt af te breken? Wees creatief en ook hier kun je stress voorkomen.

3.  Kerstwensen die nog de deur uit moeten. Schrijf jij ook ieder jaar 50 kaartjes met dezelfde boodschap, bang om iemand te vergeten het beste te wensen? Hoe leuk het ook is om met Kerst een kaartje te krijgen, je mag een heel jaar iemand alle goeds en veel liefde wensen. Spreek uit wat je voelt voor iemand en maak tijd vrij voor degenen die je dierbaar zijn. En ja, dan mag een persoonlijk kaartje ook op een ander tijdstip verstuurd worden

4.  Mislukte kalkoenen en 12 gangen dinertjes. Je vindt de meest culinaire hoogstandjes op dit moment in alle boekjes. Ga hier echter niet mee experimenteren op eerste kerstdag met hongerige gasten. Dit geeft gegarandeerd stress. Het gaat om de gezelligheid en samen zijn, en hoe gezellig is het als de gastheer of –vrouw kerst viert in de keuken?

5.  Familie, een hoofdstuk apart. Hij ziet veel mensen met strakke tijdschema’s heen en weer sjezen met kerst. Dit schijnt een traditie te zijn. Je mag dit jaar je eigen traditie beginnen, zegt hij. Misschien is kerst voor jou specialer zonder veel verplichtingen. Er is daarom gelukkig ook nog een derde en vierde kerstdag om bezoekjes af te leggen, mocht het te druk worden in die twee dagen.

Voor gezellige feestdagen is zijn advies stress zoveel mogelijk vermijden. Het is OK om patronen te doorbreken als die ten koste gaan van jezelf. Je kunt namelijk alleen aardig zijn voor anderen als je dat ook voor jezelf bent. Liefdevolle en stressvrije feestdagen gewenst!

Check ook het bedrijfsprofiel van Olifant & Co


« Terug